Az USA a komló-etalon. Most is rengeteg új komló-alfaj nemesítése van folyamatban, igazán az a kérdés, hogy a piaci igények (ellenálló-képesség és termelési hatékonyság) milyen irányba terelik a nemesítést. A jelenlegi helyzetben egyre erősödő komlóhiány van/várható egy-két éven át, amíg a termelők és a nagy komlókereskedő cégek hatékonyan nem követik a megnövekedett igényeket.
Keserűkomlók
Az első igazán magas alfasav-tartalmú amerikai komlók őse a már korábban megismert Brewers Gold. Ezeket a komlókat 1968-ban nemesítették szabad beporzással Idahoban, és a 70-es évek végére, 80-as évek elejére kerültek kereskedelmi forgalomba. Az Eroica harapósabb, fűszeresebb, a testvére a Galena kicsit lágyabb, citrusos, fekete ribiszkés aromájú komlók, leginkább amerikai ale-k keserűkomlói. A Galenaból nemesítve 1994-ben a Chelan ill. 2006-ban egy még ellenállóbb Super Galena nevű alfajokat is forgalomba hozták. A Columbus a 3C (Cascade-Columbus-Centennial) ikonikus komlók egyike. Borsosan fűszeres és enyhén citrusos. A 80-as években különösen a házi és kisüzemi főzdékben vált rendkívül népszerűvé az 1985-ben forgalomba hozott, fenyőgyantás, fűszeres, grapefruitos Chinook, amit sokszor aromakomlónak is használnak. Ritkán használt keserűkomló az 1974-ben az USDA által piacra dobott Comet, amelyről azt tartják, hogy hasonló karaktere van, mint az amerikai vadkomlóknak, így néhány, tradicionális (a 70-es éveket idézve persze) stílusban dolgozó főzdénél kedvelt.
Az amerikai komlónemesítők a 2000-es évek elején piacra léptek azokkal a szuper-alfa komlókkal, melyek a magas alfasav-tartalom mellett ellenállóak a fertőzésekkel (pl. lisztharmat) szemben. Ilyen az Apollo, amely egy Washington államban vadon termett komló nemesített változata és az akár 20%-os alfasav mellett az illó-olajtartalma is magas. Hasonló szuper-alfa komló a Bravo (Hopsteiner Breeding Co. 0146). A gyümölcsös, citrusos, gyógyfüves illatokat produkáló Warrior az IPA-k keserűkomlója, csak úgy mint a törpekomló, a Summit. Az ellenálló-képesség mellett másik nagyon fontos tulajdonsága az új komlófajoknak, hogy tárolás alatt mennyire őrzik meg a tulajdonságaikat.
Aromakomlók
Az USA-ban a meginduló nemesítések másik vonala az európai nemeskomlók helyettesítésére irányult. Már a Casacade-nál is láthattuk, hogy a Hallertauer Mittelfrüh helyettesét igyekeztek megtalálni, hiszen a legnagyobb mennyiségben eladott amerikai lágerekbe ez az aroma kellett leginkább. Ilyen komló a Crystal, ami kicsit fűszeresebb, és hasonlóan “féltestvérükhöz”, az 1983-ban nemesített és a 90-es években piacra dobott Liberty, Mount Hoodés Ultra is ellenállóbbak a német komlónál. Cascade nyomán az egyik legismertebb, viszonylag korai (1974, de piacra csak 1990-ben került) nemesítés a Centennial, amit Super Cascade-nek is hívnak, mert még intenzívebb citrusos aromája és ízei vannak. A leginkább népszerű jelenleg a tavaszi mezőn szedett virágcsokrot is idéző YCR 14 más néven Simcoe és a még ezen a népszerűségen is túltevő YCR 394, vagyis polgári nevén a Citra, ami nagyon kellemes citromfüves aromákkal a pale ale-ektől az IPA-kig mindenhol nagyon szépen domborít. A konkurencia sem alszik a Hop Breeding Company is előrukkolt azokkal a magas alfasav tartalmú, de szintén magas illó olajokkal rendelkező nemesítésekkel, amelyek IPA-knál mutatják legszebb arcukat. A HBC 366, a trópusi gyümölcsorgiát (papaya, citrom, lime) és fűszereket (zöldbors) idéző Equinox és a valamivel lágyabb HBC 369, a kicsit gyantásabb, földesebb Mosaic is nagyon kedveltek lettek.
Szerző: Vásárhelyi István, sorbuvar.blog.hu